O nama

Powerlifting savez Srbije je član Evropske Powerlifting Federacije (EPF) i Internacionalne Powerlifting Federacije (IPF), koja je priznata od strane Sport Akorda. Powerlifting savez Srbije je priynat od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sportskog saveza Srbije.

Powerlifting savez Srbije je osnovan 1996.godine kao Powerlifting savez Jugoslavije. Osnivač i današnji počasni član Powerlifting saveza Srbije je Radovan Gavrilov. Zahvaljujući svojim rezultatima na Evropskim i Svetskim prvenstvima gospodin Gavrilov dobija međunarodno priznanje od Evropske i Svetske federacije za powerlifting.

Iste godine organizuje se prvo Državno prvenstvo u powerliftingu kao novog formiranog sportskog granskog saveza. Polako su se počela nizati takmičenja i uspesi naših takmičara i klubova.

Menjanjem naziva države menja se i ime saveza tako Powerlifting savez Jugoslavije prelazi u Powerlifting savez Srbije i Crne Gore, a naposletku dobija sadašnji naziv Powerlifting savez Srbije.

Powerlifting savez Srbije 2003.godine od strane EPF (Evropse powerlifting federacije) dobija dozvolu za organizovanje Međunarodih takmičenja. Te je organizovano prvenstvo Evrope u bench press-u za veterane u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tom prilikom za Srbiju je osvojena jedna srebrna i jedna bronzana medalja.

Sledeće 2004.godine organizuje se u saradnji sa EPF Prvenstvo evrope u bench press-u za seniore u muškoj I ženskoj konkurenciji. Na ovom takmičenju bila je veoma jaka konkurencija u svim kategorijama, a najbolji plasma za Srbiju je bio osvojeno 8.mesto.

Na ova dva evropska prvenstva pored EPF u saradnji sa IPF-om takmičenje je kontrolisalo nekoliko anti-doping kontrola.

Powerlifting savez Srbije samim tim 2001.godine je publikovao i stručnu knjigu pod nazivom “Razvoj apsolutne snage u teretani”. Tvorci ovog veoma interesantnog stručnog štiva, koji predstavlja spoj teoretskih znanja iz oblate fizičke culture I praktičnog iskustva u vežbanju I takmičenju su Radovan gavrilov-sportski trener powerlifting sporta I Predrag Nikolić-profesor fizičke kulture.

Iste godine počinje izdavanje Biltena Powerlifting saveza Jugoslavije, u kojima se nalaze sva takmičenja, rezultati i rad saveza. Pod starim nazivom saveza izašlo je 7 Biltena.

Od 2012.godine powerlifting sport i savez prolaze kroz jedan težak period, kada je greškom u Zakonu o sportu duplirana grana sporta sinhrono plivanje I izbačen powerlifting sport. Predsednik Powerlifting saveza Srbije se do 2014.godine borio da ispravi tu grešku u zakonu kao bi ponovo   vratio powerlifting sport u regularan tok sporta. Međutim posle velike borbe gospodin Gavrilov prepušta svoju poziciju mlađoj generaciji I na izbornoj skupštini 2014.godine jednoglasno se usvaja predlog da novi Predsednik powerlifting saveza Srbije bude Predrag Milošević, koji je jedan od naših najuspešnijih takmičara I trenera u powerliftingu.

Novi Predsednik i novo predsedništvo aktivno je počelo sa radom. Svojim zalaganjem pokazali su da su zasluženo izabrani da vode powerlifting savez Srbije.

Od izbora novog predsedništva powerlifting sport se vraća u regularan tok u Zakonu o sportu Republike Srbije. Polako se počinju realizovati postavljeni ciljevizahvaljujući mladom i efikasnom timu. Powerlifting savez srbije je postao član Sportskog saveza Srbije, dobio je dozvolu za licenciranje sportskog instruktora i operativnog sportskog menadžera u powerlifting sportu. Ostvarila se saradnja sa Anti-doping agencijom Republike Srbije, Praolimpijskim komitetom Srbije, Ministarstvom omladine i sporta, Alfa Univerzitetom-fakultetom za menadžment u sportu i drugim institucijama koji su bitni za sport.

Powerlifting savez Srbije svake godine postavlja nove ciljeve i uspešno teži ka ostvarenju istih.

 
     beogradskioglasi.com      beogym.rs      nfas.eu