loading

It is a long established fact that a reader will be distracted.

Contacts

Osvajač prvih medalja za Srbiju na evropskom prvenstvu u Albiju u Francuskoj u powerlifting sportu je Sava Vasiljevski.

On je u kategoriji – 93kg M4 (muškarci od 70godina pa naviše) osvojio zlatnu medalju u disciplini čučanj sa podignutih 170kg i srebrnu u disciplini mrtvo dizanje sa podignutom težinom od 200kg. Nažalost ostao je bez ukupnog plasmana jer nije na vreme prijavio povredu ruke i nemogućnost da ispravi laktove na benchu do kraja. Sudije su bile rigorozne.

Rođen 22.07.1950 godine, postao je prvi osvajač evropske medalje u powerlifting sportu u ime Srbije. Prvo takmičenje na kome se oprobao jeste takmičenje u disciplini snage bench press održano u Beogradu 1972 godine. Smatra se jednim od pionira powerlifting sporta u Jugoslaviji ili tadašnjih disciplina snage – sekcije u okviru dizanja tegova. 1973 godine odlazi u Francusku i upoznaje čuvenog Serž Nubrea u čijem klubu trenira do 1979 godine učeći programe snage. Do sada je osvajao 5 puta šampionat stare Jugoslavije. Nastupao kao bench press reprezentativac na evropskom prvenstvu u Nemačkoj 1986, turnirima u Čehoslovačkoj i Poljskoj…
Najbolji rezultati su: čučanj 265kg, bench press 200kg i mrtvo dizanje 285kg (bez ikakve opreme, bez kaiša) u tada aktuelnoj kategoriji do 110kg (imao 109kg) .

Najbolji svoj takmičarski rezultat postigao je na prvenstvu stare države u Sarajevu 1985 godine. Powerlifting savez Srbije podseća i podržava svoje Powerlifting šampione, a Vasiljevski Sava je najbolji dokaz da se Powerlifting sportom uspešno možemo baviti na takmičarskom nivou dokle god postojimo. Ove godine obeležava 50 godina od početka bavljenja powerlifting sportom. Veliko hvala!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

gymster-subscribe-image
newsletter pretplata
Budite u toku sa radom saveza,praćenjem izveštaja putem emaila.